Analiștii economici, contraziși de realitate: au fost prea optimiști cu privire la 2022

de: Mădălina Bahrim
25 01. 2022

Încă din a doua jumătate a anului trecut, numeroși analiști economici s-au aventurat să ne promită faptul că 2022 ne va aduce mult așteptata redresare economică. După doar câteva săptămâni din noul an, constatăm faptul că aceștia s-au înșelat.

Evoluția economică a primei luni din 2022 nu arată deloc atât de bine pe cât estimau analiștii economici. Din cauza răspândirii accentuate a variantei Omicron a coronavirusului, redresarea economică pe care o așteptăm cu toții, este pusă în pericol.

Motorul economic al Europei are probleme

În zona euro se resimte un suflu rece peste zona economică, a cărui origine este chiar în inima motorului nostru economic – Germania. Sectorul privat de aici, care abundă în fabrici și uzine, a început să dea semne clare, conform cărora a depășit problemele de pe lanțurile de aprovizionare. Însă, nici măcar nu avem timp să ne bucurăm de această veste bună, pentru că asupra economiei nemților se abate altă mare problemă.

Extinderea fulgerătoare a variantei Omicron a coronavirusului a determinat guvernele locale (și nu mai) să reimpună restricţii suplimentare, pentru a proteja populația de un nou val de îmbolnăviri, ceea ce afectează sectorul serviciilor, Germania având mari probleme în acest sens.

Cifrele oficiale care măsoară evoluția economică arată îngrijorător. Mai exact, Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 52,4 de puncte în ianuarie, de la 53,3 puncte în decembrie, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra.

„Declinul indicelui PMI în ianuarie arată efectele Omicron asupra sectorului serviciilor, deşi economia Germaniei a avut o evoluţie surprinzător de bună”, a apreciat Bert Colijn, din partea companiei ING.

Pentru necunoscători, aceste cifre poate că nu sunt foarte sugestive, dar trebuie menționat faptul că vorbim despre cel mai redus nivel al Indicatorului, începând din februarie 2020. De asemenea, cifra este sub previziunile anterioare formulate de analiștii economici, ce se arătau mult mai optimiști în urmă cu câteva luni.